San vam može olakšati loš dan

Nove studije sugerišu da loš dan može biti manje bolan, nakon što smo sanjali. Rezultati pokazuju da, tokom noćnog sna, takođe poznatog kao REM sna, mozak obrađuje emocionalne doživljaje u “sigurnom” okruženju ili u onom u kojem su hemikalije stresa niske. Ova obrada može ukloniti emocionalnu napetost teških uspomena, kažu istraživači.

“Probudimo se slijedeći dan i ta iskustva imaju ublaženo dejstvo,” rekao je Matthew Walker, profesor psihologije i neurologije. “Osjećamo se bolje i da se možemo nositi sa tim.”

Otkrića mogu objasniti zašto ljudi sa post-traumatskim stresnim poremećajem (PTSP), kao što su ratni veterani, prolaze kroz teško razdoblje oporavljanja od bolnih iskustava.

Za ljude sa PTSP, kaže Walker, ova noćna terapija ne može raditi učinkovito, te kada je flešbek potaknut, oni opet prožive cijelo loše iskustvo, jer emocija nije pravilno uklonjena iz memorije za vrijeme spavanja.

Prethodne studije ukazuju na to da su obrasci spavanja poremećeni kod osoba sa poremećajima raspoloženja, kao što je PTSP i depresija.

Ugodni snovi

Istraživanje je provedeno na 35 zdravih odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe. Svaka grupa je pregledala 150 emocionalnih slika – uključujući čovjeka koji drži pištolj, ajkulu i zmiju koja napada – dok su njihovi mozgovi skenirani pomoću magnetne rezonance.

Polovina ispitanika je vidjela slike ujutro i ponovo uveče, ostajući budni između dva pregledanja slika. Druga polovina je vidjela slike uveče i ponovo ujutro, poslije noćnog sna.

Oni koji su spavali između gledanja slika izvijestili su značajan pad svoje emocionalne reakcije na slike. Osim toga, skenovi magnetne rezonance su pokazali dramatično smanjenje aktivnosti u amigdali, dijelu mozga koji obrađuje emocije – to smanjenje bi omogućilo moždanom racionalnom prefrontalnom korteksu da povrati kontrolu nad emocionalnim reakcijama sudionika, rekli su istraživači.

Istraživači su takođe zabilježili električnu aktivnost u mozgu ispitanika dok su spavali. Tokom REM sna, istraživači su otkrili smanjeni nivo hemikalija stresa, što bi moglo pomoći u ublaživanju emocionalnih reakcija na iskustva iz prethodnog dana.

“Tokom REM sna, sjećanja su se ponovo aktivirala, postavila u perspektivu, povezala i integrisala, ali u stanje u kojem su neurohemikalije blagovremeno potisnute,” rekao je Els van der Helm, doktorski student psihologije.

Uticaj na PTSP

Walker je rekao da je pronašao moguće blagotvorne učinke Rem faze sna kada mu je liječnik rekao za lijek za krvni pritisak, koji je nehotično spriječavao pojavljivanje noćnih mora oboljelih od PTSP-a.

Ispostvailo se da obični lijek za krvni pritisak ima nuspojavu suzbijanja hemikalija stresa u mozgu, čime oslobađa stresa mozga tokom REM faze sna. Može smanjiti noćne more i promovisati bolji kvalitet sna.

“Ova studija može pomoći da objasni misterije zašto ti lijekovi pomažu nekim pacijentima sa PTSP-om, kao i njihovim simptomima i spavanju,”rekao je Walker. “To takođe može otključati nove načine tretmana vezanih za spavanje i mentalne bolesti.”
Objavi komentar

E-mail adresa ostaje anonimna. Polja sa zvjezdicom su obavezna.